Friday, October 30, 2009

Facebook...satu fenomena


Esok..genap sebulan ak x usik blog aku ni...bukan tak nak usik..tapi macam-macam kekangan ada...dan alasan yang paling kukuh sekali kenapa blog ini tak berusik ialah malas!..malas nak karang,malas nak pergi online,malas nak perah otak,dan macam-macam lagi...

arini ak mula menconteng blog ak balik...tq pada mat hafiz sebab beriya suruh aku update blog..ok..arini aku nak tulis pasal FACEBOOK! ataupun dalam istilah melayunya "Muka Buku"..apa yang ak tengok, dah macam jadi satu fenomena dan trend di mana setiap pengguna tegar internet mesti ada facebook...x kira la yang tua,yang muda, yang berjawatan,yang penganggur..masing-masing dah mula ketagih dengan facebook...dan kerana facebook,sorang tu boleh tak tidur malam...hebatnya penangan Facebook..

pernah jugak aku terdengar, yang facebook ni ada rangkaian dengan Yahudi namun itu semua x mampu untuk menghentikan Taufan Facebook.. segala bagai barang yang berkaitan dengan Israel di boikot,namun Facebook nampaknya terkecuali..untunglah ko facebook..hahah

Apa yang ak nampak, facebook ni boleh jadi tempat luahan seseorang..dulu di waktu ak knal blog, blog la tmpat orang luahkan rasa,tmpat orang citer segala perihal kehidupan dorang, tempat crita apa yang dorang nampak,dorang rasa dan macam-macam lagi sampai kalo boleh setiap orang nak ada blog masing-masing dan ada pengaruh masing-masing...tapi Facebook dah macam amik alih tugas blog 2...mudah, dapat menarik semua orang dan macam-macam lagi..

bagi ak,slagi kite tak hanyut dalam taufan Facebook ni...aku rasa x jdi masalah...pandai-pandailah korang manage k..jangan duk leka dengan kebun-kebun kat facebook tu sampai isu semasa pun tak tau...jangan sibuk sampai apa yang jadi kat dunia luar,kita tak nampak...dan jangan duk leka sampai agama pun tolak tepi..kalo dah tahap macam 2...facebook ni bukan menyumbang pada yahudi,tapi aku rasa dah mnyumbang tiket ke neraka r..hahahha

cukup r stakat 2...bgi pembaca yang ada facebook..fikir2la..join x salah..tapi berpada k...

lepas ni aku nk tulis something pasal hati n perasaan..


Wednesday, September 30, 2009

Sedar diri......

pergh......berhabuk dh blog aku...
punye lama x bukak...bukan xnak bukak, tpi x tau nk di isi dengan apa...
hari raya dh berlalu dan puase pun dh lma meninggalkan kita...harap..amalan yang baik di bulan pose korang teruskan jela...jgan jdikan alasan,syaitan dah lepas dri tamabatan,so payah skit korang nk wat baik..

arini...30/9/2009...macam biase r...pergi kuliah n ada perjumpaan pengakap, dan apa yang ak nak ceritakan kat sini bukan pasal perjumpaan pengakap yang kadang-kadang enjoy tapi pasal pengisian motivasi kepada ahli pengakap..arini semua ahli pengakap dapat motivasi percuma perihal KESEDARAN DIRI dan perihal perangai pengakap yang still "gila-gila"

he3...lpas dgar motivasi 2...ak rsa sume dh sedar diri kot ( harap-harap la ea )

macam yang aku duk sembang tadi...penyakit tak sedar diri ni dah macam stu penyakit genetik bagi keseluruhan rakyat Malaysia ni...aku tak cakap sume tak sedar diri, tapi apa yang ak tengok dan perhatikan, memang rakyat Malaysia ni kurang kesedaran diri r...termasuk r aku dan yang lain-lain..

ok..amik contoh..H1n1...alhamdulilah kematian kekal pada 77 orang dan akibat pengekalan angka kematian tu...semakin terabailah kesedaran rakyat Malaysia pasal penyakit tu...walaupun digembar-gemburkan ada gelombang kedua plak...lagi satu...tgok OPS SIKAP..dah berapa versi dah OPS SIKAP kat Malaysia ni...still berlambak-lambak kemalangan jalan raya...yang ni..x taulah sapa yang x sedar diri....pihak pentadbir ataupun individu tu sendiri..hahahah

kalo nk cerita pasal kesedaran lain macam budi bahasa,membaca, kebersihan...ni lagi xtau nak cakap camna...biarlah berjuta sekalipun bajet dikeluarkan nak wat kempen sana-sini..hasilnya...terserahlah pada korang yang nak menilainya k...

belum cakap bab politik,mercun,pembaziran dan macam-macam lagi la...so aku pun xtau nak kata camne..sbab aku sendiri rakyat Malaysia yang ada penyakit genetik "kurang kesedaran diri"..hahah

terima kasih kepada pensyarah tadi...sbab membangkitkan isu sedar diri ni...
mcmna nak ubah??? snang je...sdar2lah diri 2..kalo sdar diri cpat,cpatlah kita brubah..lmbat kita sedar diri...lmbat lah kite brubah..2la konklusinya...xpun, dh termaktub dlam minda Melayu, dah terhantuk baru nak terngadah...

2 je..CHOW..

Saturday, September 12, 2009

MenGarut di bUlAn SeptEmbEr!

hmmm............
lama dh aku x mengarut kat sini...bukan xnak menulis, tapi tak tahu apa yang perlu ditulis...nak buat resensi pasal novel..nantilah...tunggu aku ada masa lapang baru aku wat resensi pasal novel yang aku baca...skang pun ngah layan satu buku pasal politik yang cambest...nanti kita kongsi k..

ok..aku nak tulis pasal bulan September...di mana kat dalam bulan september ni ada satu tarikh yang lawa...iaitu 09/09/09...mmang lawa tarikh ni...dan aku percaya bagi mereka yang perasan akan kehadiran tarikh ni,mesti mereka wat sesuatu pada tarikh ni..untuk dijadikan kenangan..Bulan september ni diserikan dengan bulan ramadan dan di himpunkan dengan kehadiran syawal yang semakin hampir... orang ramai dah mula menghitung hari nak balik raya, orang dah mula merancang perjalanan raya dan orang ramai mula mencongak apa yang nak dibuat dengan bonus yang hanya dapat seciput je pada tahun ni.. ( kecuali orang-orang Felda yang dianugerahkan duit raya )..tahniah warga felda dan para penjawat awam, jika anda inginkan duit raya yang lebih, sertailah Felda k..hahaha

H1N1 semakin dilupakan sebab orang ramai dah x hirau dan mungkin lupa pasal penangan penyakit ni..benarlah melayu mudah lupa..hu3..lupa sbab sbuk dgan bazar ramadan, lupa sebab dekat akhbar duk hitung hari2 yang tiada kematian H1n1...pola kematian makin menurun sejajar dengan pola kesedaran masyarakat Malaysia...

September??? apa lagi yang menarik ea...Michael Jackson dah selamat kebumi..Kapal selam Malaysia sampai, hukum sebat Kartika dan macam-macam lagi...dan kat akhbar sekarang paling hangat ak rasa, isu kepala lembu..hu3..ksian lembu 2...badan dah selamat kena jual..kepala pula kena arak...tahniah kepada mereka yang menyertai perarakan 2..sebab ckup sensitiviti pada agama kononnya..walhal brperlakuan macam orang xde ilmu kat kepala..sebab 2 dok usung kepada lembu...entahlah..mungkin mereka lebih arif pasal agama dan hak setiap individu kot..dan aku ni hanya sorang yang sentiasa berfikiran sempit dan x liberal...ingat pesan pak PM kite, 1 malaysia k...so kena lah harmoni...( nampaknya promosi 1 MALAYSIA ni kna perhebatkan lagi, dipromosikan sehebat jualan murah, sbab rakyat Malaysia x menghayati lagi apa makna slogan yang sedang meletup-letup 2)hu3..

ok2..2 pasal isu semasa..isu IPGM aku....of coz r skang sibuk dok wat asaimen sampai x tido dan mungkin dah lali ngan perkara ni.sebab berlaku pada setiap sem..sambutan ramadan pun nmpaknya macam biase je...rutin yang sama diulang stiap hari tanpa diletakkan sdkit penambah rasa pada rutin 2...dan apa yang aku tau...kepala masing-masing dah mula brfikir pasal raya n rumah..dah mula berfikir macam mna nk lepas pak guard untuk blik awal...dah fkir macam mna nak escape klas hri jumaat..dah fkir macmana nak elakkan jem...time ni r kemahiran berfikir digunakan sewajarnya..

2 je yang aku sempat mengarut malam ni..pada yang membaca...MAAF ZAHIR BATIN K!!

zahid kata >>> 9/9/9 tarikh yg aku akan ingat smpai bila2...!!

Wednesday, September 2, 2009

PelaNgi!!


he3...skang ni aku tgok rmai kawan2 aku yg dh mula mncburkan diri dalam bidang blog ni..bgus r..skurang2nya bleh tau gak ape yg ad dalam pemikiran dorang n bleh kongsi apa kegiatan dorang...teruskan k..

ni plak perihal kegiatan aku masa cuti ri2...ni novel trbaru kluaran Jemari Seni...tq pda akk aku sbab tlong crikan novel ni...dan novel ni pun die beli pkai duit gaji die..tq long..hahaha

dalam novel ni trkandung 3 ceritera berbeza hasil garapan 3 penulis berbeza..masing-masing dgan pembawakan jlan cerita msing-msing..SYUD,HLOVATE n NOOR SURAYA...

edisi SYUD >>> Pelangi

mnceritakan perihal seorang wanita,Iman yang merupakan anak yatim dan kemudiannya brtemu jodoh dengan Hazriq yang mempunyai khidupan zaman lampau yang teruk...walaupun nyata Hazriq dah meninggalkan zaman lampaunye, tapi watak-watak dalam zaman lampaunya tetap menghantui khidupan mereka setelah mereka berumah tangga...jalan cerita yg agak menarik...

"you macam sesuatu yang colourful tapi tak semua orang nampak.you macam...... pelangi,cuma pelangi x kekal lama...tapi you stay"- Syud

edisi HLOVATE >>> ked"s story..

yeaah...Hlovate..mmang penulis yang ak mnat r...kali ni hlovate bercerita perihal skaters plak..seorang llaki yg trlalu obses dgan skate smpai cinta nye pun hnya untuk skate...tpi Khalid Faizal a.k.a ked...brubah stlah dipertemukan dgan wanita yang menjatuhkan spagheti kat skate ked..akhirnye ked dan nawal dipertemukan jgak dkat Florida,tmpat dorang blaja...di sini ked menemukan cinta pertamanya dan bermulalah cerita ni..nk tau..baca sendiri k...
mmang best cite ni.!!

"Dan kau sendiri yang cakap. Tak ada law dalam dunia ni yang kata...kalo kita suka somebody,that somebody gotta like you back.Ini bukan equation equilibrium untuk balance between forward n reverse reaction " - HLOVATE

edisi NOOR SURAYA >>> rumah kcil di hjung padang

cerita ni plak pun xkurang best nye...brcerita pasal Durrah yang dibesarkan dalam keluarga angkat yang terdiri dripada 3 orang adik bradik lelaki..berlatarkan negeri Terengganu dan Indonesia..Cerita bermula apabila Durrah dikecewakan oleh abang tirinya sendiri, Mubin dan Nabil..kedua-duanya bagi Durrah telah memainkan perasaan Durrah hinggakan Durrah sanggup untuk kembali ke Indonesia bertemu dngan keluarga kandungnya...
di Indonesia pula, pelbagai perkara terjadi hinggkan Durrah merasakan dia telah jatuh cinta pada Dr.Heru,ttapi mlangnya prasaan trsebut tdak trblas...dan skali lgi Durrah lari dri knyataan apablia hatinya trguris...

cite ni best bgi aku..sbab penulis bjak mncipta naratif dan menyelitkan tntang budaya-budaya Indonesia..crite ni jgak bgi ak brkaitan dgan realiti kehidupan..sama ada kite nk lari dri maslah atau hadapi masalh 2..fikirkanlah k..

"Akukah kunang-kunang yang dilupai orang tika mentari menyingsing" - Noor Suraya

Monday, August 31, 2009

Hari Kemerdekaan ke 52????


Arini 31 Ogos 2009..maknanya arini jgak bulan 8 akan melabuhkan tirainya dan selamat datang bulan September..tapi bukan tu yang aku nak tekankan..bukan rumusan bulanan yang aku nak wat..cuma nak nyatakan yang arini, 31 Ogos 2009, negara kita, Malaysia dah 52 tahun merdeka..merdeka dri penjajahan..merdeka dri segala bagai bntuk kekejaman..merdeka dan tanpa diskriminasi ( tapi merdekakah kita sebenarnya) ..tapi apapun..tahniah kepada para pemimpin negara kerana mampu mengekalkan keamanan dan kesejahteraan Malaysia..

Tahun ni..bulan kemerdekaan jatuh dalam bulan Ramadan, jatuh dalam bulan puasa di mana majoriti masyarakat Malaysia akan berpuasa...apa yang aku nmpak..bulan kemerdekaan tahun ni..tak bgitu mendapat smbutan dri segenap pelusuk masyarakat..masyarakat dah x sibuk nk psang bndera kat kereta or knderaan masing-masing....premis-premis perniagaan kat Malaysia ni pun mcm x mnyokong bulan kemerdekaan...mungkin jatuh dalam bulan Ramadan kot...publisiti meluas tntang bulan Kemerdekaan tngglam sbab dtangnya Ramadan...kalau dlu...kat TV sibuk dgan rncangan-rncangan patriotik...sibuk dgan konsert kemerdekaan sana-sini...sibuk dengan countdown2....sibuk dengan kempen kibarkan jalur gemilang.....sibuk dengan nyanyian lgu patriotik....sibuk dgan iklan-iklan merdeka.....

tapi tahun ni...Tv sarat dengan rancangan-rancangan memasak.....sarat dengan iklan-iklan ramdan....sarat dengan promosi kain dan fabrik-fabrik murah.....sarat dengan cerita berunsurkan islamik dan raya...dan stesen televisyen mula memancing penonton dngan iklan-iklan rncangan raya mereka....he3..penuh dengan kelainan tahun ni..mungkin sebagai "negara Islam",kite lbih mnghormati Ramadan...kalo mcm 2 niat nya...ALHAMDULILAH..

Mungkin..orang rmai dh bnyak hbiskan duit bli topeng H1N1 kot...2 yang x mampu nak bli bndera..hahahah

lagi satu...apa yang aku nmpak...tahun ni punya logo n tema kemerdekaan x related dngan hari kemerdekaan..."1 Malaysia"..diulang-diulang prkataan 2 smpai tema hri kmrdekaan pun di ambil dri retorik pemimpin 2...dicanang satu Malaysia 2 smpai orang ramai jemu dngan prkataan 1 Malaysia...(yela,bnda yang sama diulang bnyak kali, bdak2 pun jemu cam2)...adakah gagasan 1 Malaysia yang cba dibawa 2 gagal smpai hari Merdeka pun msih guna slogan yg sma???( andaian semata-mata)hu3...

Anyway...sbagai rkyat Malaysia yang berwibawa.hahahaha...aku ucapkan selamat menyambut Hari Kemerdekaan...kenanglah jasa-jasa pemimpin negara...mohon pada Tuhan di bulan baik ni agar negara kite diberikan perlindungan...

zahid kata >>> MERDEKA! MERDEKA!

Tuesday, August 25, 2009

ramadan menjelang tiba....


fuh......dh lma x update blog ni..
sori sesangat...sebab aku dh lama x on9 dan x tau nk coret pe kt blog ni..

aku bru blik dri Melaka dan menghabiskan SBE aku yang terakhir..so far SBE aku brjalan macam biase dan apa yang lebih menarik adalah pengalaman duduk di negeri orang selama seminggu...nanti aku wat ulasan lain sal SBE aku...tgu..

apa yang aku nak cakap mengenai kedatangan Ramadan..ramadan yang ke 21 dalam hidup aku..hu3..( dua dekad dah hidup rupanya)....dan x trlambat lagi aku nk mgucapkan selamat berpuasa kepada pmbaca blog aku ni...dan selamat datang bulan Ramadhan ( bulan utuk semua umat Islam )..
apa yang aku rasa? makin umur meningkat ni...rsa excited nk menyambut bulan ramadan ni dah berkurang..x macam masa kecik2 dlu...bulan pose ni mmang ditungu2 la..antara pengalaman masa kecik bile brpose :

1.djanjikan duit bile dpat pose penuh sehari
2.main bunga api n mercun
3. baju raya baru dan segala bagai persiapan raya baru
4. jmpa kwan2 kat masjid ( dengan beralasankan terawih )
5. blik skola, duk dalam blik air lama2..n mandi macam besok air dh xde ke bumi..
6. bli air time kt bazaar mcm nk minum utk 4-5 ari akn dtang..hu3

hahah...2 apa yang aku rsa 10-15 tahun yang lepas...tapi skang ni. rase mcm biase je puase ni..pegi bazar pun..pusing 5 -6 kali dh xtau nk beli apa..better balik umah n makan menu mak msak...mungkin usia dah meningkat kot...manis dan excited puase 2 dh semakin tawar.mungkin sebab x berbuka dngan ahli family yang cukup dan kurang kemeriahan macm berbuka dgan kwan2 kt asrama...tpi fadilat ramadan tetap kena kejar gak..yang 2 pasti...

so ni apa yang aku rasa la..maybe lain orang lain ragam kot..dan lain orang lain macam dorang punye pemikiran kan..he3..kekok lak bile dh lama x menulis kat sini...ni kire warm up la kat jari2 aku yang dah membeku kian lama..

jangan lupa tambah amalan korang time bulan pose ni...setan sume dah kena ikat pkai simpul manuk dah...so amik peluang k!!!!

zahid kata >>> tahniah pada calon PAS kat Permatang PAsir...menang lagi..berkat ramadan kot..alhamdullilah
zahid kata lagi >>> x sabar nk buka ngan dak2 ni kat asrama..he3

Wednesday, August 12, 2009

Bla...bla..bla...

Arini azli tanya pada aku," x update blog ke mat?"
he3...sori r bro...bukan xnak update, tpi x tau pe yg nk di update kan...stakat ni xde buku-buku or novel yg aku baca..juz buku pasal artikel2 koleksi Prof Shamsul Amri Baharuddin, tupun pinjam kat min jgak...nanti la..time PBS aku cari lgi novel-novel yang cambest nak dibaca...

he3..minggu ni..xde ape yg nak dicoretkan..brjalan mcam biase..hidup mcam sorang guru pelatih yang sedia mngikut acuan yang telah disediakn pihak pntadbiran..pegi klas pukul 8 dan blik kelas pkul 1..ptang main...2 jela...cuma pagi tdi ( rabu, 12/8/09) aku ngan geng2 pengakap wat satu xtiviti "ikthiar hidup"...memang best aktiviti 2...mula dgan cari kayu, buat roti lilit dan sememangnya riuh bila kumpulan masing-masing nak menunjukkan kehebatan..Asri,kamil dan poro sibuk dengan roti lilit kurma dorang, atras dengan dunkin donut, team aku lak..hahah..bangga dengan kemarakan api yang didirikan ak ngn matbab...memang stail..hahah..disokong plak ngn En. Sazali yang memang sporting..tq cik!!..

2 je kot...Piala MAD ANIP pun dh nak smpai pnghujung...dan sperti yang diduga..blok nuri membolot sume hadiah2..hahaha..trime kasih kerana memberi sokongan...

zahid kata >>> bersedia utk pergi ke SK Ayer Molek...walaupun didatangi dengan isu H1N1,kami x gentar dan cuba untuk melawan!
zahid kata lagi >>> nnti aku nk wat tulisan psal flsafah yg aku cipta sendiri..haha..tunggu...

Monday, August 10, 2009

Apa sudah jadi?????


Muhyiddin mohon maaf pada PIBG SMK Sri Hartamas


Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memohon maaf kepada Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SMK Sri Hartamas ekoran tindakan jabatan pelajaran menarik balik kebenaran untuk mereka mengadakan mesyuarat agung luarbiasa (EGM) membantah perubahan dasar pengajaran sains dan matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) semalam.

Beliau yang juga menteri pelajaran berkata, pegawai jabatan tersebut tidak sepatutnya berbuat demikian.

"Kami bersikap terbuka. Mereka (jabatan) tidak harus bersikap demikian, maafkan saya,” katanya kepada wartawan Malaysia yang membuat liputan lawatan kerja lima hari beliau ke Perth yang berakhir hari ini, lapor Bernama.

“Saya minta maaf. Saya fikir tidak adil (untuk menarik balik kebenaran itu)," katanya.

Semalam, Malaysiakini melaporkan, ibubapa pelajar SMK Seri Hartamas naik berang terhadap arahan yang melarang mereka mengadakan EGM tersebut untuk menyuarakan bantahan terhadap keputusan untuk memansuhkan PPSMI..

PIBG sekoleh tersebut dijadual diadakan di sekolah itu pagi semalam, tetapi Jabatan Pendidikan, melalui pihak sekolah, memutuskan ianya tidak sah untuk diadakan.

Oleh kerana keputusan tersebut disampaikan secara lisan kepada pihak PIBG lewat petang semalam, maka ramai ibubapa yang tidak mengetahuinya dan berhimpun di pintu pagar sekolah.

Walaupun tidak dapat mengadakan mesyuarat tersebut, mereka mengadakan undian di kalangan ibubapa sama ada mereka mahu pengajaran sains dan matematik dalam bahasa Inggeris diteruskan di sekolah tersebut.

Sebanyak 553 undi dikira dan 97 peratus menyokongnya. Sebanyak 1,310 kertas undi diedarkan kepada pelajar untuk diserahkan kepada ibu bapa mereka.

Sumber : Malaysiakini

Zahid kata >>>> he3...memang rakyat diutamakan la ...sesuai dengan slogan 1 Malaysia..suara rakyat diutamakan..

Zahid kata lagi >>> tapi x pham lak..knapa dasar ni nk dilupuskan n boleh wat pengeculian plak..SMK HARTAMAS nak kekalkan PPSMI sebab ibu bapa kata sekolah tu pencapaian BI dorang baik...kenapa sebelum ni, sekolah-sekolah yang prestasi BM die baik, x boleh wat pilihan nak ajar Sains dan Math dalam BM...hu3..lupa plak..prestasi diutamakan...hahaha..jgan lupa..2012 makin hampir..

Saturday, August 8, 2009

Panggil Aku MELAJU


Hjung minggu ni, aku isi msa cuti aku dgan baca buku a.k.a novel ni. Tq gak kat min sbab bgi aku pnjam novel ni..hu3..mula-mula msa belek2 novel ni kat perjmpaan PBS, nampak macam membosankan sebab bermula dengan cerita-cerita epik dan aku bukanlah orang yang suka pada sejarah..hahah..tapi lepas aku baca sikit-sikit,lama-lama novel ni jadi satu perkara yang menyeronokka bagi aku..novel yang sarat dengan sejarah, trhiller, fakta dan segala bagai perkara yang boleh wat kite sedar sebagai seorang melayu..

Panggil aku Melaju - novel tulisan Rahmat Haroun Hashim yang juga merupakan seorang Dr..Novel ni secara ringkasnya menceritakan sejarah bagaimana kehidupan Melayu pada masa lampau dan menceritakan kisah kehidupan di Institut Mental Negara. Mr X ataupun Dr. Ridzuan ataupun Pengkhayal merupakan ahli arkeologi yang mengkaji perkara-perkara tentang kewujudan bangsanya sendiri. Sejarah Melayu digarap penulis dengan naratifnya yang tersendiri, menceritakan asal usul bahasa Melayu, perkataan-perkataan melayu dan sebagai contoh perkataan "makan" yang muncul daripada perkataan "ma" ( ataupun emak ) dan "kan" yang hadir daripada bunyi lelangit bersentuhan dengan leidah apabila gigi terkatup..kemudian novel ni turut memerihalkan isu Bahasa Melayu yang semakin pupus penggunaannya dan Isu PPSMI turut dibahaskan dengan penceritaan penulis sendiri. Penulis turut menyedarkan pembaca mengenai keadaan bangsanya yang hanya tahu menggunakan dan bukannya mencipta sehinggakan penulis menyatakan hanya beberapa perkataan sahaja yang datangya asal dari bangsa Melayu dan apa yang menarik, perkataan yang dicipta oleh bangsa Melayu boleh dikira dengan jari sahaja! Asal-usul dan makna disebalik perkataan MELAYU turut diceritakan, dan penulis berpendapat perkataan MELAJU adalah lebih sesuai untuk menggantikan perkataan MELAYU itu.Penulis sertakan dalil-dalil yang boleh diterima akal mengapa perkataan MELAYU itu harus diubah..sampai sini saja ringkasan novel ni...hu3..nak tau lgi baca sendiri..haha

apa yang aku rasa ---- Aku rasa semua orang yang rasakan dirinya Melayu kena baca novel ni. Secara sedar atau tidak, novel ni telah membuatkan aku tepikir tentang keadaan bangsa aku skang. hanya menjadi bangsa pengguna dan bukannya pencipta.Kat sini aku amik beberapa tulisan penulis untuk korang yang baca post aku ni berfikir k...

"Lihat juga pada Perancis.Selat Inggeris tak lebar mana. Pemuda Melayu dari air tawar dapat menaklukinya. Namun demikian, bahasa Inggeris tidak mampu menyeberang Selat Inggeris itu kerana jati diri orang Perancis. Kita yang berada beribu kilometer jauh, sanggup karamkan bahasa sendiri, bila tampak bahtera bahasa global itu menghampiri perairan kita, kita dah tenggelam punca. Bocorkan bahtera Bahasa Melayu di perairan sendiri. Kita orang Melayu sudah hilang jati diri kerana mabuk kepada kemajuan. Kononnya,tidak mahu ketinggalan dalam persaingan global. Sepatutnya kita bentuk anak-anak bangsa menguasai kedua-dua bahasa secara mantap " - Panggil Aku Melaju, Rahmat Haroun Hashim,2008

Thursday, August 6, 2009

Hasil seni ku..







Gambar-gambar kat atas ni sume merupakan hasil kerja tangan aku sndiri di bwah bimbingan En. Umran waktu subjek Seni Dalam Pendidikan. ( tq pada En. Umran sebab mengajar kami benda yang menarik ni). tapi apa yang ak nk tekankan kat post aku kali ni bkanla hasil kerje aku ni, tpi apa yang aku rasa di sebalik menghasilkan kerja seni ni..he3..

bila terbentuknya kotak ni, aku mula terpikir dengan ilmu ni kita leh wat macam-macam walaupun orang kata tangan tu xda seni,tgan keras mcam kayu, dan perkara yang sewaktu dengannya.Betul kata Andrea Hirata dalam tulisan die pada posting sebelum ni, yang mana pengetahuan tu teras pada segalanya..x sangka kotak yang sebegini rupa boleh terhasil daripada beberapa lipatan geometri sahaja. Lipat sini,Lipat situ, gunting sana dan gunting situ,maka terhasillah satu kotak seni.tanpa melibatkan satu bakat kesenian pun dalam diri..hahah

ak cuba aplikasikan pengetahuan ni pada kehidupan kite lak, bayangkan hidup tanpa ilmu dan bergantung pada bakat semata-mata...rasanya hanya orang tertentu je boleh hidup kat muka bumi ni..realitinya bakat 2 memanglah kurniaan yang istimewa, tpi lbih terserlah keistimewaan bakat 2, kalo dimurnikan dengan ilmu..dan bagi orang yang x berbakat, korang tuntutlah ilmu sebanyak mana yang mungkin dan x mustahil melalui ilmu dan pengetahuan 2, akan terciptalah satu bakat yang tiada pada orang lain..

konteks sekarang, bile sebut je mnuntut ilmu,org akan byangkan buku tebal segala bagai, sekolah universiti n dengar khutbah2 di dewan kuliah..sori la..ilmu ad di mana-mana k..bca novel korg leh dpat ilmu, tgok tv korang leh dpat ilmu, time main kt pdang pun korang leh dpat ilmu..cma pndai x pndai je korang nak kutip ilmu 2...

so 2 jela aku nak bebel pasal ilmu..dah 21 taun,bru trpikir pntingnya pengetahuan...isy2..

zahid kata >>> ngah cari idea nak wat esei lak..
zahid kata lagi >>> nisfu syaaban dah belalu,buku amalan pun dah kena tuka...so smntara masih segar bku amalan 2, hiaskanlah buku 2 dengan amal yang baik..( malam ni aku kna pe xtaulah, sume tulis yang baik2)ahahaha

Tuesday, August 4, 2009

Maryamah Karpov


Maryamah Karpov...tetralogi terakhir lasykar pelangi..aku baru hbiskan novel ni..makan masa jgak nak habiskan novel ni,sbab mngkin first time aku baca novel bahasa Indonesia yang cukup gramatis,magis dan indah. Silap aku,sebab x ikut tetralogi ni dri mula..So agak lambat la aku nak tangkap watak-watak dalam cerita ni..dan cukup bernasib baik,sbab aku dh tonton filem Lasykar pelangi dlu,so xla ak trlalu musykil perihal cerita ni..Andrea Hirata ni jgak prnag dilabel sbgai JK Rowling Asia sbab sentuhan magis penulisannya.

Maryamah Karpov - menceritakan perihal Ikal yang sudah dewasa dan kembali ke kampung halaman nya di Belitong. Kembalinya di Belitong,wujudlah satu kisah kehidupan baru bagi Ikal..Menjadi penganggur terpelajar di kepulauannya dan bermacam-macam ilmu kehidupan dipelajarinya. Mengenai kehidupan kaum-kaum lain, mengenai insan-insan yang mempunyai pelbagai kebolehan dan semangat yang kuat. Watak-watak dalam lasykar pelangi turut diangkat semula..Kehadiran Lintang yang geniusnya tidak terkata,sering menjadi solusi bagi segala masalah bagi Ikal..hukum fizik,matematik semuanya masih dikuasai Lintang yang hanya menjadi juragan kopra. Mahar yang masih fanatik dgan ilmu hitamnya, dan warga kampung yang pelbagai kerenahnya.
Maryamah Karpov sebenarya merupakan nama pemilik warung kopi yang seringkali menjadi tmpat persnggahan umat di kampung itu. di warung itu la brlaku nya penghebahan segala jenis perkara yang Ikal akan lakukan dan bermulalah segala macam pertaruhan yang pelik-pelik. So nak tau lagi psal novel ni bca sendiri k..he3

apa yang aku rasa bile aku bca novel ni?
he3..walaupun agak fantasi,tapi ttap trsirat dgan pelbagai elemen yang boleh dijadikan falsafah hidup. pertamanya..mengenai kehidupan orang melayu yang x lari dari gelar menggelar ni. lepas bca betul jgak apa yang ditulis 2..apa perbuatan yang pelik dan melucukan,pasti mendatangkan gelaran kat su pelaku-pelaku 2..strusnya, mengenai angan-angan dan kaitan ilmu dengan tradisi..slagi ada ilmu pelbagai perkara yg kite leh lakukan walaupun tampak mustahil utk dilaksanakan pada mulanya..so dengan ilmu, prkara mustahil boleh jdi mudah...akhir sekali,( walaupun bnyak lgi perkara yg menarik,tpi aku ringkaskan la)hahaha...cinta!! krna cinta seseorang itu snggup wat ape saje..ntahla..adakah ianya fantasi atau sudah terbukti dengan kajian bahawa kuasa cinta ni boleh mngubah segalanya...hu3..itu aku x pasti..nanti akan ku tnya insan-insan yang bercinta k..tpi sejauh mna yang aku nmpak,itulah realtinya walaupun kajian secara atas angin saje...

~dan tiba-tiba hari-hariku berubah menjadi puisi, semilir di pagi hari, meriang jika siang,pecah,serupa ombak-ombak pasang kalau malam ~ Andrea Hirata

zahid kata --- pasni nak cari apa lagi yang boleh dibaca!!
zahid kata lagi >>> kekejaman berlaku di mana2!!!

Saturday, August 1, 2009

1 Julai - 31 Julai 2009........

hari ni...bulan Julai pulak melabuhkan tirai dan Ogos menyingkap tabirnya plak..Bulan Julai,bagi aku bulan yang penuh makna dan ada jgak yang x sronok yang berlaku..

kite tgok dlu apa yang berlaku sepanjang bulan Julai ni dkat negara kita..pertama nye...penularan H1N1 yang semakin menjadi-jadi di setiap pelusuk negara..Sekolah-sekolah,pusat pengajian dah banyak yang tutup (kuarantin katanya, tpi cukup disukai sbab boleh dpat cuti extra), kmudian 11 Julai 2009, genaplah 100 hari Prdna Menteri kita memerintah dan bermcam-mcam lgi janji yang ditabur bgi kesengan rkyat.( adakah ianya satu retorik shaja, nantikan)..lepas 2, negara dikejutkan lgi dgan kematian misteri Exco selangor( takziah kepada keluarga mendiang)..semoga kes 2 dpar dirungkai dengan seadilnya k, tanpa membabitkan sebarang konspirasi yang diragui..( aku rsa,semua rkyat Malaysia pun harapkan camtu jgak)..Bagi peminat sukan, bola sepak Malaysia dikejutkan dgan persmbhan mnarik skuadnya sbab brjaya mengekang kmnangan besar pasukan kegemaran aku, Manchester United, dan dikala itu, nma Amri Yahyah ckup gah dijulang...dan secara keseluruhannya, bagi aku bulan Julai ni, negara kita masih blum mncapai satu perkara yang dpat mmbanggakan semua rakyat nye...mungkin bulan-bulan seterusnya ada kot..

ni bagi aku plak, Julai????
genap aku 21 tahun,( layak menjadi pengundi dan boleh dikatakn dewasa )..hu3...semester baru bgi aku brjlan seperti biasa, cuma blajar je yang makin susah..Julai jgak aku terima junior-junior baru dan seperti yang dijangka, aku still single!!!!!haahaha..msukla brapa rmai junior bru pun,kalo hati x berkenan, tetap xde perubhan...Julai jgak bulan result dan elaun guru pelatih kluar..so, mmang nikmat la..aku shoping mcam org gile dan skang bru terasa duit tu mengalir macam air terjun kat Ulu Dong..tapi takpe,sebab aku puas!!!
x logik la, kalo spanjang bulan ni aku bersuka je tanpa berduka,ada jgak perkara yang aku berduka bulan ni, tapi biarlah aku ctatkan dlam diari khidupan aku sendiri dan bukan sini tmpatnya ak nk luahkan kdukaan 2..hahah

So,bulan 8 dah masuk, dan tirai bulan 8 dibuka dengan seribu harapan bahawa ianya akan lebih baik dari bulan-bulan sebelumnya..

zahid kata >>> happy brthday atiqah liyana zainol, 27.7.2009 ( jgan jdi bdak kcik lgi )haha
zahid kata lgi >>> akan trus mngmbara dan mnghabiskan duit..hahaha

Wednesday, July 29, 2009

Sigaraning


Novel sigaraning ni min yang suruh aku bca..( credit to aminah sebab bgi ak pinjam novel ni dan katanya novel ni kena ngn minda aku). Mula-mula bile dengar tajuk, rasa macam tak best dan sebab aku tak tau apa itu "sigaraning". tapi bila aku dah mula membelek dan tahu apa itu sigaraning, malunya aku sbab "sigaraning" tu merupakan bahasa keturunan mak aku..Bahasa Jawa!! yang membawa maksud "belahan".

Sigaraning - novel yang cukup indah penulisannya.kritis dan sarat dengan falsafah.Sehinggakan mahu jadi penjenayah pun ada falsafah. Aristotle,Hitler dan sebagainya turut disertakan. Pendebatan mengenai Tuhan turut dimasukkan dan hujah-hujah yang kadangkala x terlintas dek akal manusia biasa pun turut menarik minat aku untuk menelaah novel ini dengan lebih baik. Perihal manusia di Amazon yang tidak sampai dakwahnya dan mereka yang dikatakan tidak percaya dengan Tuhan akibat "bergaduh dengan tuhan"..tpi setiap hujah yang dikeluarkan untuk menangani perkara ini cukup halus dan cukup untuk wat kita brfikir tentang hubungan kite dngan Tuhan skrang. Melayu Tipikal!!! itulah yang sering penulis ( Imaen) sentuh. ..turut menyedarkan aku bahawa orang Melayu itu sendiri tidak menyokong orang Melayu dan itulah realiti yang sedang berlaku di Malaysia kini..apa yang menarik lagi pasal, isu orang Melayu dengan pembelaan hantu..betul kata penulis, orang melayu je yang berani membela hantu, bangsa lain semuanya takut nak bela hantu.cukup sinikal bagi aku..Isu perojatis, falsafah tentang cinta, kaitan lelaki dengan bola sepak,korupsi,bisnes melayu,bisnes Islam dan mcam-macam lagi membuatkan aku cepat nak hbiskan novel ni.
Satu tabik wat penulis ni!!!

novel ni menceritakan pasal Ali Imran seorang tauke bumiputera yang membuka Muslimart, tanpa sengaja telah terserempak dengan satu situasi yang membawanya kepada lembah maut. Disamping baru putus percintaan, Ali telah nekad untuk mengambil duit yang dijumpainya untuk menyelesaikan masalah gadaian tanah di kampungnya. hilang kasih terhadap Salina membawanya kepada Vivian( seorang gadis serani yang tidak percayakan tuhan dan akhirnya menyimpan perasaan kepada Ali ).Pak Tam, Ali John, Nurul, Rais dan ramai watak lagi dimunculkan untuk menghidupkan novel ni..bacalah kalau ingin tahu ye....

zahid kata >>> pasni nak penuhkan koleksi Imaen lak..
zahid kata lagi >>> rata-rata orang Melayu kena baca novel ni..brau ada kesedaran sedikit..hahahah

Monday, July 27, 2009

TunAs


Ni novel ke 3 aku bca karya Hlovate...mngisahkan pasal kehidupan waktu lalu watak Addin n Benz Alif pasal kehidupan dorg waktu sekolah dlu...bgi aku..korang kna bca novel ni dlu bru bca rentetannya kat novel aA+bB...bru nampak kesinambungannya..novel ni pun aku tengok still jd bestseller kat mane-mane kdai buku..

Tunas - kisah prangai gile-gile Addin Shah yang hampir dikelaskan sebagai penjenayah sekolah dan ckup rapat dengan rkan-rkan GT1-09( mungkin nama bilik die kot)..cukup anti dengan Mama Leha ( GPK HEM ),Eve( anak org kaya a.k.a minah salih celup ). Novel ni gak menceritakan kewujudan Magnificient 7 yang merupakan junior pada Addin.( Mags 7 n Addin saling berkolaborasi utk melakukan jnayah yang tersembunyi )hu3..n banyak lgi...dipertemukan dengan Benz Alif dan bla..bla...
Sperti biase..Hlovate x pernah lupa nak menyelitkan unsur-unsur agama dalam tulisannya..cara penerapan unsur-unsur agama dgarap dngan cara yang berbeza berbanding novel-novel Hlovate yang aku baca...kreatif!!

he3..novel ni bgi aku not bad gak sbab xde jiwang-jiwang dan banyak dengan fakta-fakta best..
facts about fizik,add maths dan macm-mcam lgi..( wat aku trgat zaman skola aku dan ustaz-ustazah aku yg ajar sume subjek2 tu..)hu3..time kasih cikgu2 ku..

bile aku bca novel ni..aku rsa khidupan sorang plajar kt asrama msti ad knangan menarik..khidupan sorang junior n khidupan sorang senior cukup menarik dan mninggalkan bnyak knangan...brgaul ngn sgala jnis org mnybabkan kite bnyak blaja psal ilmu khidupan.hu3.
dan skang sdang mnghadapi kehidupan di Asrama IPGM TAA..lgi seronok!!!!!.he3

zahid kata >>> pasni nak baca buku tetralogi laskar pelangi...tulisan andrea hindarta.dikatakan JK Rowling Asia..hu3
zahid kata lagi >>> tgu tulisan Hlovate kuar lgi, "PELANGI ", kolaborasi bersama Iman dan Nor Suraya..

Monday, July 20, 2009

aA+bB


aA+bB
ni karya kedua Hlovate yg aku baca..so far cite ni seronok r dibaca..ayat die still sempoi n bahasa yang digunakan still sma dgan karya-karya Hlovate die sebelum ni...
hu3..walaupun sibuk mnggu ni..aku ttap brjaya hbiskan novel ni ( thniah zahid)hahah.

novel ni memerihalkan pasal Addin Shah dengan Benz Alif..dua kawan yang saling mmbenci waktu sekolah dan akhirnye dijodohkan oleh kedua ibu bapa mereka..Addin sorang wanita yang ego malu untuk mengakui cinta die pada Benz Alif yang sehinggakan membawa kepada permasalahan rumah tangga dorang..tpi stlah lma duduk bersama akhirnya dpat la dorg mmbentuk rmah tangga yang bahagia..cerita ni digarap dengan baik skali..ayat-ayat sempoi..istilah-istilah perubatan,istilah kimia, bhasa sepanyol turut diselitkan..
penerapan unsur-unsur Islam juga dapat disertakan dengan unik skali..

~cinta itu jatuh dari langit atau dari hati ~ addin...

apa yg ak dpat bile bca novel ni...aku dapat tau pmpuan jgak ada ego dan kadangkala ego wanita ni lbih tinggi dari lelaki...

Wednesday, July 15, 2009

13/7 - ppismp Julai 2009

13/7/2009....IPGM KTAA menerima lgi khadiran 164 orang guru platih baru..so apepun aku ucapkan selamat datang la pada korang...hope korang jadi ckgu yg trbaik dan timba semua ilmu dan pengalaman kat sini..

yang atas tu mukadimah je,biaselah..mukadimah mesti dimulakan dengan ayat-ayat manis, macam makan buah manis sblum mnyuap nasi ke mulut...mcam 2 la analogi nye..kali ni aku trlibat scara langsung dengan minggu pengurusan pelajar baru 2009..mungkin sebab ak yang gatal kot nak libatkan diri dan buat gimik nak cari teman bagi diri yang kesepian...tapi 2 sume hanya retorik smata-mata k..ak xde niat pun nak cari-cari awek ni..hahaha

dah 2 hari brlangsung MPPB dan trnyata 2 hari ni mmang mngecwakan rmai AJK yang terlibat..ada yang dimaki oleh ibu bapa pada hari prtama pndftaran..ada desas-desus mngatakan adik-adik ni "kerek", manja dan macam-macam lagi la yang negatif ( beselah...kalo positif orang xkan mengata dan xkan terus berkata-kata ).. ada pulak trpaksa menadah gegendang telinga semata-mata nak dengar rintihan ibu bapa yang mungkin trlalu syangkan ank-anak mreka...so kepada AJK2 sume bersabarlah ye...


dan aku? hanya brtugas sbgai pnjga dan pnghbis mkanan yang setia brsama Hafidz Zaini dan Nadia Sabri ( 2 rkan kerja yang cukup komited ),,he3..mmanggil adik2 utk mkan dan ada kalanya macam mengejar peragut smata-mata nak paksa dorang makan..macam-macam..

skang..dorang pun ad tugas baru."MENCARI TANDATANGAN AJK "...brmacam-macam plan dan ideologi yang keluar dri segala benak pemikiran dorang...dan nyatalah..ideologi 2 bukan nye yang indah belaka...mungkin mnjadi mimpi ngeri pada "adik-adik" ni..dan ideologi aku plak? trnyata lg kejam dan menggerunkan..hahaha..wait n c..

2 jela catatan aku...utk dua hari ni..hrap-harap.. "adik-adik( adik ke?usia pun dh lanjut dh tu...jdilah mtang skit) ni akan tnjuk kan prestasi yg baik spanjang MPPB ni..

Zahid kata >>> tahniah pada Calon pas, Mohd Fauzi yang berjaya mngekalkan kerusi PAS kat Manek Urai..walaupun dikatakan tidak brpendidikan..mungkin keperibadian anda menambat sume pengundi di sana..walaupun majoriti skit..tetap dikira pemenang k..TAHNIAH
Zahid kata lagi>>> Menanti masa utk menghbiskan nocel aA+bB...

Sunday, July 12, 2009

Kuala Lumpur 11/7/2009..

11/7 /2009
Rupanya dah 11 hari dah bulan 7 berlalu dan tarikh 11/7 ni merupakan hari ke 4 selepas elaun masuk...so guru-guru pelatih IPGM TAA jadilah orang kaya sekejap...macam-macam perangcangan yang aku dengar dorang nak wat...aku plak?..cuma plan ke KL n shoping dan habiskan duit..

apa yang aku dapat kat KL?
macam-macam aku dapat kat KL ni..bukan stakat shoping je malah tgok ragam kehidupan warga bndar ( yang katanya lebih up to date dri org kmpung )...so dstinasi aku prtamanya Mid Valley sbab nk jmpa akk aku n kawan ak kat sini ( terima kasihla kat mereka ni sbab tman aku kat KL )..so aku pegi MPH nk cari novel2 HLOVATE dan apa yang memeranjatkan aku...msih ad lgi ulat-ulat buku kat Malaysia ni...sanggup duk kat atas lantai n membaca kat dalam MPH..mmang ak bangga ar ad rkyat Malaysia yang cintakan buku camni...x kirelah buku apa yang dorang baca pun...tpi yang penting dorang msh ad smngat utk mmbca..hu3...aku rsa sikap ni kna pupuk r...sbab skang ni bnyak anak2 muda yang kurang mmbca n kurang pngthuan am ( trmasuklah aku)hahaha...

lpas 2..aku jmpa stu lgi ragam manusia yang pelik...cakap kat telefon di khalayak ramai dgan kuat n mmbincangkan isu pribadi...kalau ye pun awak 2 open minded..xyahla smpai nk cakap macam wat announcement kat public..ak n kawan aku dgar pun gelak je..hu3...mungkin lifestyle orang bandar yang xpernah kisah antra satu sma lain kot..

banyak lagi la ragam kehidupan orang kat KL ni..bak kata pepatah..BANYAK ORANG BANYAK RAGAM...so apa2 pun...sumenye brgantung pada diri..sama ada nk brubah bile jejak je hutan batu ni..or msih kekalkan imej dan prsonaliti yang sama...

Zahid kata >>> tq pada insan yang blanja ak mkan sizzling...( first time 2 ).he3
ZAhid kata lagi >>> tgu ulasan karya2 HLOVATE dri aku...dlam proses ni..

Wednesday, July 8, 2009

PPSMI dimansuhkan mulai 2012

Dasar kontroversi Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dimansuhkan sepenuhnya tiga tahun lagi, demikian diumumkan menteri pelajaran.

Tan Sri Muhyiddin Yassin itu berkata di sekolah kebangsaan, bahasa Melayu akan menggantikan bahasa Inggeris untuk mengajar dua matapelajaran itu.

Sementara sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil akan menggunakan bahasa ibunda masing-masing, tambahnya.

Pemansuhan itu dijalankan berperingkat-peringkat sehingga semua pelajar yang terlibat dengan dasar itu tamat peringkat masing-masing pada 2014.

Dasar yang diperkenalkan sejak 2003 itu mendapat semakin banyak bantahan, khususnya sejak awal tahun ini apabila sekumpulan aktivis bahasa berjaya menggerakkan ribuan orang berarak ke Istana Negara.

Dalam sidang media khas di Putrajaya, Muhyiddin berkata kabinet hari ini meluluskan cadangan strategi kementeriannya untuk memartabatkan bahasa Melayu dan memantapkan pengajaran bahasa Inggeris.

"Strategi ini dirangka berdasarkan hasil kajian dan pemantauan yang telah dilakukan oleh Kementerian Pelajaran mengenai PPSMI sejak dasar ini mula dilaksanakan pada 2003," katanya.

Muhyiddin menyebut beberapa kelemahan besar dalam PPSMI yang mendesak kerajaan mengembalikan dasar bahasa pengantar untuk pengajaran dua subjek teknikal itu.


Rentetan pelaksanaan PPSMI

Julai 2002 - Mesyuarat khas jemaah menteri, waktu itu perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, meluluskan dasar baru Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI)

Januari 2003 - Dasar ini diperkenalkan berperingkat-peringkat dengan dimulai Tahun 1 untuk peringkat sekolah rendah, Tingkatan 1 dan Tingkatan 6 Rendah untuk sekolah menengah

Januari 2007 - Pelaksanaan penuh PPSMI untuk peringkat sekolah menengah

Januari 2008 - Pelaksanaan penuh PPSMI untuk peringkat sekolah rendah

Mac 2009 - Lebih 8,000 menyertai demonstrasi membantah PPSMI dengan berarak ke Istana Negara. Ia didukung Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) yang diketuai oleh Datuk A Samad Said dan Datuk Dr Hassan Ahmad.

Mac 2009 - Satu kajian mendapati PPSMI hanya berjaya meningkatkan empat peratus penguasaan bahasa Inggeris tetapi sebaliknya mengurangkan minat untuk mempelajari Sains dan Matematik.

Kajian 53 pakar bahasa itu, merumuskan dasar kontroversi tersebut "menimbulkan kerugian berganda kepada kepada murid, terutama kepada 75 peratus murid yang tergolong dalam kategori (pencapaian) sederhana dan lemah dalam tiga mata pelajaran terbabit, Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik."

Mei 2009 - Kesemua lima Sasterawan Negara yang masih hidup menolak dasar ini - sekali gus mencipta rekod sejarah budayawan menentang dasar kerajaan tersebut.

Jun 2009 - Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar turut mempertikaikan dasar tersebut dengan memberi amaran "jangan jadikan pelajar bahan ujian" dasar yang "jelas mempunyai pelbagai kelemahan ketara."

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman pula berkata "salah, tidak beretika dan tidak rasional jika dasar pendidikan negara diputuskan melalui prasangka, emosi, persepsi dan andaian individu-individu tertentu yang tidak mempunyai kepakaran dalam bidang pendidikan sebenarnya."

Julai 2009 - Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengumumkan dasar PPSMI
dimansuhkan sepenuhnya pada 2012.

sumber : malaysiakini..

Zahid Kata >>> hahaha..akhirnya bnda ni dimansuhkan jgak...tpi malangnya " dah trhantuk bru trngadah " brapa rmai dh jdi mangsa ea...nasib badan la..
zahid kata lagi >>> tahniah kepada pejuang2 bahasa dan pejuang nasib anak tempatan..kerana kalian...hasrat yang dipendam tercpai jua...GAPENA,PEMBINA dan badan2 lain..aku hrap truskan usaha kalian...
lagi2 zahid kata >>> lgi stu nk psan kat pmbaca2...jgan trtipu dgan tahun 2012 2...pastikan korang ingat...sbab maklumlah..MELAYU MUDAH LUPA....jgan smpai 3 tahun dri skang..korang lupa plak prihal pemansuhan ni ea...dalam 3 tahun ni mungkin banyak lgi isu pendidikan muncul dan lama kelamaan korang lupa pasal pemansuhan PPSMI ni...pastikan MELAYU TIDAK LUPA ye..hahaha

KemAtiAN Michael Jackson???


hmm...25 jun 2009 pergilah sorang bintang dalam dunia hiburan..dan tanggal 7.7.2009 brsemadilah die di satu alam lain yang kekal selamanya..

apa yang aku tau psal Michael Jackson ni...sorang kanak-kanak yang pernah didera oleh bapanya sendiri sehinggakan dalam wasiat yg dibuat..xde langsung nma bpak die...ad 3 orang anak dn ank2 2 msih diragukan kesahihannya...pernah dikaitkan dengan jenayah seksual kanak-kanak dan dibebaskan dri prtuduhan 2...mlakukan pmbdahan plastik dan bla...bla..bla...genap 50 tahun die kat muka bumi ni..

hebatnya penangan sorang bintang hiburan di muka bumi ni sampai terpaksa menangguhkan pengebumian sampai lebih sminggu mayat dibiarkan..isu wasiat, kaedah pengebumian mnjadi isu hangat di serata dunia..sehinggakan ada yang menyatakan proses pengebumian Michael Jackson ni ibrat stu prsmbhan trkahir dri bintang 2...hu3..kranda dibuat dri gangsa tulen dan disadur emas..dan brmacam-macam lagi...hebatnya kuasa sorang bintang hiburan kat dunia ni...

mengenai agama Michael Jackson turut menjadi isu..Keislaman dia pun turut diragukan....ksian pulak bile jdi kes macam ni..

apa yang aku nmpak pada kes ni..benarlah..hiburan ni mampu mmbwa pengaruh bsar pada orang ramai...bkan ak nk bgi pndangan skeptikal ak pda dunia hiburan ni..tapi cuma terfikir ...apa sngat sumbngan penyanyi-penyanyi ni pada dunia sehinggakan pmrgiannya diratapi mengalahkan puteri diana dan orang-orang lain kat dunia ni...mungkin 2 la lumrah kehidupan seorang anak seni...ada jgak desas-desus yang mengatakan mereka ni dah hidup senang kat dunia dulu, dan bile die mati bru nmpak susahnya mereka..betul ke? trpulang pada pemikiran korang nak pikir camne..

dan kalo benar Michael Jackson( mikail) 2 islam..moga Allah mencucuri rahmat pada dirinya...biarlah seketika pun...sempat jugak die mnerima dan merasai nikmat iman dan nikmat islam 2..( 2pun kalo benar2 die memeluk Islam la.)

Tuesday, June 30, 2009

Bulan Jun Berlalu..

Tepat jam 12.01 malam ni..maka tmatlah riwayat bulan Jun 2009...lahirlah Julai 2009...30 hari yang berlalu dlam bulan Jun ni ak lalui dngan bermacam-macam bentuk ragam kehidupan...ad yang ak lalui bile di rumah dan sbhagian lagi bile di maktab...walaupun aku mrasakan yg skang ni waktu brjlan dgan smakin cepat ( mungkin kiamat nak dekat kot ), tpi 2 la realiti nya...masa xkan menunggu kite...kite yang perlu mengejar masa ( ayat-ayat orang yg slalu dok ckap psal motivasi )..

bulan JUN - xde yang menarik kot..kalo kat IPGM ni...msing-msing duk menanti kmasukan elaun..hakikatnya..elaun yang belum pasti masuknya bile, tapi prancangan utk penggunaan elaun 2 ak rsa msing-msing dh sdiakan..nk bli 2 la..nk bli ni la...duit korang kan...trpulang la ngn korang...jnji bile dah sesak nnti..xde yang mengeluh psal duit..

Bulan JUlai - dalm bulan ni aku genap 21 tahun ( dh x dkategori kan sbagai juvana dan boleh dftar sbgai pengundi kot)..mungkin dh smpai msa kot kna brubah..pmikiran kna jdi cam dewasa skit..xyah duk jadi bdak2 lgi...bia ssuai dgan umur..bulan ni gak rmai gru platih yang " bujang"2 nk mnyunting bunga2 baru yg nk msuk 13 Julai ni..hahaha..( aku trmasuk x?) xtau la..tgu dan lihat je

2 je kot nak tulis..xde pe lgi nk mngarut kat sini..bialah episod kehidupan kat bulan Jun 2 brlalu dan pastikan babak yang akan datang bulan dpan lgi mnarik dan mncabar kdewasaan..

SLAMAT TGAL JUN!!!!!!!!!!!!!!!

Monday, June 29, 2009

SaNtAi...

KISAH 1

Seorang guru tadika sedang memupuk rasa percaya diri kepada pelajarnya-pelajarnya. Guru tersebut meminta mereka untuk memperkenalkan diri sekaligus memberitahu tentang cita-cita mereka.

Abu berdiri dan berkata, “Nama saya Abu bin Dolah. Bila besar nanti saya ingin jadi juruterbang, jadi bolehlah saya pergi ke Australia, Eropah, Iraq dan sebagainya”.

“Bagus Abu. Terima kasih. Siapa lagi?”, tanya cikgu.

Seorang pelajar perempuan yang duduk di tepi berdiri dan berkata, “Nama saya Noni binti Samad. Kalau besar nanti, Noni nak jadi suri rumah tangga dan mempunyai anak-anak yang comel”.
“Bagus. Jadi suri rumah tangga merupakan cita-cita yang mulia. Siapa lagi?”.

Seman berdiri dan berkata, “Saya Seman bin Leman, bila besar nanti saya bercita-cita untuk membantu Noni mencapai cita-citanya…”.


KISAH 2

Seorang nenek memukul bontot cucunya yang telah melakukan perbuatan
yang tak sepatutnya...

Tiba-tiba ayah budak tersebut telah ternampak.... nak berdiam diri kesian pulak pada anaknya.. nak masuk campur.. tak berani...

Lalu setiap kali nenek itu mengayun rotan memukul bontot cucu, si ayah juga bertindak menampar muka sendiri.

Melihat tindakan si ayah yang agak pelik, si nenek segera berhenti memukul cucunya dan bertanya dengan penuh kehairanan pada si ayah.


"Kenapa engkau menampar muka sendiri?"Tanye si nenek


"Anakku dipukul orang ... dan untuk membalas perbuatannya itu, aku telah memukul anak orang itu."Jawab si ayah

KISAH 3

Pada suatu hari Si Amin disuruh oleh emaknya mengambil mangga di kebun. Sedang Amin memanjat pokok mangga, tiba-tiba dia terlihat ke bawah ada sepasang remaja sedang ' bercekerama '..

Maka berdirilah bulu roma Si Amin. Dia pun bertahan di atas pohon sambil menahan lututnya yang semakin mulai gemetar.

Tak lama kemudian didengarnya suara isak tangisan remaja perempuan itu, sambil tersendat-sendat dia bicara. "Abang macamana kalau saya hamil nanti? Abang kena bertanggung jawab." "Sudahlah, dik, kita serahkan semua ini pada YANG DI ATAS, " jawab si lelaki..

Si Amin terperanjat lalu dia berteriak,
"Wah! wah! kamu berdua yang sedap-sedap di bawah, senang-senang nak serahkan semuanya pada aku! Aku kan cuma tengok saja, usik pun tidak !!"


Sunday, June 28, 2009

Potensi Manusia Berdasarkan Gunung....


Smalam...27/6...sempat aku singgah di perpustakaan IPGM ak...atas arahan pensyarah,aku kna cri buku yang berkaitan dengan teori-teori pembelajaran ( Behavioris, kognitif, konstruktivisme dan bla....bla...bla.)..tpi aku trtarik dengan satu buku yg brtjuk Menjentik Minda tulisan mantan Timbalan Menteri Pelajaran, Allahyarham Dato' Razali Ismail..( buku ni pasal ucapan-ucapan dia yang bernas, maaf kepada pensyarah aku..sbab x dgar ckap..hahaha)

apa yang sempat aku baca adalah psal potensi manusia...psal potensi manusia yang boleh diibaratkan dengan pendakian gunung...dan contoh yang relevan die amik..adalah mgnai perenang malaysia yang merentasi selat dalam masa 14 jam 3 minit dan 3 saat...( malik mydin ) dan pendaki gunung everest..( n mohandas )

kategori yg prtama ialah The quiters, iaitu orang yg blum lgi memanjat sbuah gunung 2..tpi bile die nmpak ketinggian gunung 2..trus mngalah ( mksudnya,orang yang sudah menaku kalah sblum mnghadapi cabaran )

kategori ke dua The Campers, orang yang sudah mendaki separuh gunung 2, kemudian berhenti dan berkhemah di prtghan gunung..bergantung kepada mereka utk truskan pendakian ataupun duduk di dalam zon selesa ciptaan mereka sendiri..

akhir sekali aku lupa plak..tapi kalo tak silap aku The Climbers.tpi yang penting orang ketiga ni orang yang berjaya menakluki sesebuah gunung 2 hingga ke puncak...

so,apa yang aku bleh tafsirkan kat sini, gunung 2 diibaratkan sebgai sasaran dan misi dalam kehidupan kita,dan pendaki tu adalah kite sendiri...kita yang menentukan potensi diri kite sendiri...bukan orang lain yang menentukan potensi diri..

zahid kata >>> aku dengar Malik( junior aku) merancang nak pergi Gunung Senyum...Kat sni nnti aku tntukan yang aku ni kategori mane..hahaha

Cinta kau dan aku..


ha.....
ni novel ke 3 kot aku baca...CINTA KAU DAN AKU...tulisan Siti Rosmizah ( penulis novel Andai Itu Takdirnya)...Novel ni scara kasarnya...mncritakan pasal sorang gadis yang agak gila-gila,berani dan cantik bernma Farisya ( Nur Farisya Iman )..kemudian dikahwinkan dengan Farish Hakimi ( sorang CEO FF Holding)...Farisya ni kawin awal dan masih berperangai gila-gila seperti mana die sebelum kawin..kebahagiaan farisya dan farish telah diganggu oleh niat jahat Farah ( adik pada Farish) dan Suraya ( bekas tunang Farish yang masih mendambakan cinta dari Farish)..banyak rintangan yang dilalui sebelum Farisya mengecapi kebahagiaan sebenar..

Apa yang aku rasa pasal novel ni?

Ak dah baca kedua2 novel karya Siti Rosmizah ni...n aku rasa trdpat kesamaan antara novel pertama dia iaitu Andai Itu Takdirnya dengan yang ini...masih bertemakan ego sorang lelaki...watak wanita die berlesung pipit...brtemakan kehidupan 2 darjat yang berbeza, watak suraya yang gila kepada cinta lama sma dengan watak dlam andai itu tkdirnya...Watak sensitif juga x trlepas dri watak bgi kdua-dua novel ni..

adakah Siti Rosmizah kekurangan idea? So pada penulis ni, aku harap die dapat mncambahkan idea baru agar penulisan die lbih mnarik dan lkat pada minda mmbca..anyway,congrate utk novel kedua ni..

Zahid kata >>> aku mengkritik ni macam aku ni pandai menulis novel je..hahaha
zahid kata lagi >>> sedang mencari novel utk dibaca dan kmudian mngkritik lgi..hahaha

Friday, June 26, 2009

Seminggu di IPGM KTAA>>

22/6/09 - 26/6/09

Cukup 5 hari bekerja khidupan di IPGM ni...So aku dah masuk Sem 4 skang dan macam selalu subjek-subjek baru dikenalkan dan yang pastinya sumenye mencabar minda...Ketua unit yang baru dilantik ( Kamil adnan) cukup efisien dalam semnggu pentadbirannya...( harap-harap ko terus kekal la ea Mil) dan pensyarah-pensyarah yang mengajar sume dah diketahui...yang lain sume berjalan macam biase...Azmi dan Aida masih dengan harga makanan di takuk lama..xda desas-desus aktiviti menarik yang dapat didengari..cuma MPPB yang menjadi topik perbualan si senior...( aku x terlibat ea..ahahha)

itu di Afzan...di Malaysia..apa yang terjadi ea? Yang penting minggu ni kes H1N1 cukup popular..anak-anak orang berada yang bercuti di Luar Negara ( melbourne dan sebagainya ), teringat pulak kalo dulu,bile aku n kawan aku cuti sekolah, mungkin x smpai ke melbourne kot...mungkin lepak tepi2 parit, duduk padang petang2...xla smpai ke melbourne...xpelah rezeki masing-masing..
politik pulak...Kerajaan Perpaduan dah berkubur...kes anwar yang akan brsmbung 1 julai ni..dan yang paling hangat sekarang di Manik urai..
Dunia???? michael jackson meniggal dunia semalam...akibat kompilasi jantung...hilang lgi seniman kat dunia ni..( xpe..hilang sorang..100 yang ganti ).hahah

2 je aku nak tulis untuk 5 hari bekerja ni...dan skang aku tgah cuba habiskan novel tulisan Siti Rosmizah ( pengarang Andai Itu Takdirnya ) dan nanti aku akan wat ulasan pasal buku 2 kat sini...

zahid kata >>> Tahniah kepada Tuan Pengarah IPGM TAA sebab dikurniakan Dato'..Dato' Mazlan bin Mohamad..

Thursday, June 25, 2009


Copy award di atas untuk diletakkan di blog anda.

Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini.
1-Nma die Ayu
2-Dak junior aku..BM gak ni..
3-Agak kreatif dalam penulisan..
4-Pnah satu bas g kagum dengan aku..he3
5- Rumet auntie nazwa..hahah


Setiap blogger mesti menyatakan 5 fakta/5 hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.

LIMA FAKTA tentang diri aku :

1. Nma ak Nor Zahid Bin Musa
2. 880703015275 no ic
3.h768111 no sijil branak
4. brat badan yang tinggi..
5. orang kata ak kawin lambat..hahaha ( xmungkin!!)
i...

LIMA HOBI aku :
1-5 hobi aku? aku xde hobi masa ni...aku wat apa yang aku suka n aku rasa nak wat...tpi aku rasa stu hobi aku...surf intrnet la..he3

Anda perlu memilih 5 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka
.

blum disenarai pendek kan..he3

Tuesday, June 23, 2009

Guru di Manek Urai diseru pilih BN

Guru di Manek Urai diseru pilih BN

Jun 23, 09 5:36pm

Seramai 187 guru dan warga pendidik yang layak mengundi pada pilihanraya kecil DUN Manek Urai bulan depan diseru mengundi calon BN bagi memastikan Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP) berjaya dilaksanakan.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi berkata walaupun pemilihan calon merupakan hak seseorang individu, namun sokongan terhadap kerajaan akan memastikan PIPP dapat dilaksanakan demi faedah generasi masa depan.

"Kita berharap para guru dapat membantu menjayakan agenda pendidikan negara ini," katanya seperti dilaporkan Bernama.

Tambahnya, kerajaan kini dalam proses untuk membina negara bangsa yang cemerlang menerusi sistem pendidikan yang maju.

"Kita juga sedang meningkatkan taraf guru dan untuk itu mereka mestilah bersama kita," Dr Mohd Puad dipetik berkata.

sumber malaysiakini

Zahid kata >>> Guru dah tua2 pun kna paksa jgak ke?
Zahid kata lagi >>> PIPP dah lama berjalan...xkan 187 guru ni baru bleh bgi kesan kat PIPP...sblum ni PIPP x brksan ke?mna demokrasi yang kite sibuk duk ajar kt budak2...mna ea? so..pada guru-guru...anda fikirlah mana yang baik k..hahaha

Sunday, June 21, 2009

22/6/09 - SebUah lagi episod baru di Afzan..

arini last aku cuti....dan pagi ni aku akan blik ke institusi pngajian aku..
memang malas aku nak blik mktb ni...( xbleh on9, xbleh mkan free, xleh jmpa family, ssah karaok, kna bgun pgi2 n pkai kemeja) ...aku rase rmai gak yg xnak balik maktab...

Sem 4 2009?
sbuah lgi episod khidupan aku kat mktb..episod2 sebelum ni ak dan kawan-kawan disajikan dengan plbgai rencah khidupan..ada yang gmbira dan mestilah ada yang sedih...konflik dan masalah pun x lari dalam episod kehidupan setiap sem...sem 4 ni pun aku prcaya...cbaran dan dugaan bru sdang mnugu...cuma bntuk cbaran dan dugaan 2 yang aku xtau lgi...so tgu dan lihat lgi..

lepas ni..mngkin kurang dah ak nk coretkan apa yang aku rasa kat dlam blog ni..( susah kot nak on9 kt mktb)...sdangkan bnyak je dlam kepala aku nk tulis kat sini...psal politik skit,pasal mcam2 isu..tpi x brmakna bile aku dah kurang update blog aku ni..aku x amik tau psal skliling..aku rasa amik tau psal skliling ni mrpakan kprluan...it's a need..

k la..2je coretan trakhir sbgai pnutup episod khidupan ak sblum babak baru dimulakan...

Saturday, June 20, 2009

MacaM-Macam....


HANYA kerana tersilap cetak satu huruf ianya menjadi tanda tanya dan bahan gurauan bagi orang ramai yang melalui bulatan Jalan Bakri, Muar, pagi ini. Niat murni kempen menderma darah yang diadakan di sebuah sekolah bertukar makna apabila perkataan darah tersilap cetak menjadi dadah. - Foto Shahrul M Zain

hahaha..
macam-macam....kurang sensitiviti pada bahasa atau tak teliti?
kalo ad kempen camni kat dunia...memang dahsyat la..

zahid kata >>> ok lagi kempen darah jadi kempen derma dadah...kalo kempen derma darah jdi derma dara? hahaha...mesti haru biru punye....
Zahid kata lagi >>>apa pun pasni setiap kerja kite mesti teliti n pastikan semuanya sempurna dari semua sudut...

Friday, June 19, 2009

Gapena syor 8 syarat BI subjek wajib lulus

KUALA LUMPUR: Gabungan Persatuan Penulis Nasional Malaysia (Gapena) mengemukakan lapan syarat kepada Kementerian Pelajaran untuk dipertimbangkan sebelum syarat wajib lulus Bahasa Inggeris (BI) bagi mendapatkan sijil penuh dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), dilaksanakan.

Ketua 1 Gapena, Prof Emeritus Tan Sri Dr Ismail Hussein, berkata pemansuhan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) ialah satu daripada lapan syarat itu dan syor mengenainya dihantar ke pejabat Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran, semalam.

“Lapan syarat itu diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Kerja Gapena. Ia turut merangkumi syarat bahasa Melayu kekal sebagai pengantar bagi pendidikan awal sehingga pengajian tinggi, tenaga pengajar BI mesti mencukupi, berpengetahuan tinggi dalam strategi pengajaran dan pembelajaran, berketerampilan serta sedia berkhidmat di luar bandar.


Prasarana dan kemudahan alat bantuan mengajar termasuk makmal bahasa juga perlu mencukupi terutama di luar bandar serta Bahasa Melayu (BM) diwajibkan lulus peringkat kredit untuk mendapat sijil penuh SPM,” katanya.

Beliau berkata demikian di Rumah Gapena di sini, yang turut dihadiri Setiausaha Gapena, Prof Madya Datuk Zainal Abidin Borhan dan Ahli Jawatankuasa Gapena, Datuk A Aziz Deraman.

Ismail berkata, syarat lulus ujian kelayakan, Malaysian University English Test (MUET) untuk masuk ke pusat pengajian tinggi perlu dibatalkan bagi pelajar yang sudah lulus BI peringkat SPM, manakala Kesusasteraan Kebangsaan dan Sejarah, dijadikan mata pelajaran wajib semua aliran.

Zainal Abidin berkata, Gapena berharap syarat wajib lulus BI perlu diselesaikan tanpa ada pihak yang akan marah atau kecewa dan ini dapat dipenuhi dengan turut memastikan sekolah luar bandar diberi guru terbaik serta terlatih agar penguasaan BI meningkat.

A Aziz berkata, pelaksanaan syarat wajib lulus itu tidak boleh dibuat secara tergopoh-gapah seperti pelaksanaan PPSMI, sebaliknya kementerian perlu memberi perhatian terhadap persediaan setiap guru dan kelengkapan alat bantuan mengajar terutama di sekolah luar bandar.

Sumber : Berita harian, 19/6/09

zahid kata >>> hahah..tuntulah slagi boleh tuntut....kite tgu je hasil tuntutan ni..sama ada dipandang serius atau buat acuh x acuh..Sebab sebelum ni macam-macam pungutan suara di buat..macam 2 agenda di gembar-gemburkan..tapi still xde peubahan...

zahid kata >>> dah bosan dengan jawapan ..."masih dalam kajian dan perbincangan"

Andai Itu Takdirnya - Siti Roszmizah



ha.....ni novel ke 2 yang aku baca time cuti ni...
apa aku rasa psal novel ni?

best r novel ni.
watak utama die syed aizril n aleya. Aleya merupakan sorang gadis kampung yang terperangkap dalam rancangan jahat Faizal ( kawan si Syed Aizril). Aleya mngharungi liku2 hidup sebagai seorang isteri dengan sukar sekali dek ego suaminya Syed Aizril..bnyak peristiwa hitam brlaku sepanjang perkahwinan dorang ni...kesudahan cerita ni pun aku rasa best gak...n kalo pempuan baca mesti msing-msing mendambakan suami seperti watak Syed Aizril di akhir2 novel ni..

baca sendiri k...

Aku rase novel ini sesuai ar untk lelaki2 yang smmangnya sinonim dengan ego...novel yang boleh dikatakan mampu menyentuh perasaan pada si pembaca nya..so kalo korang x baca lagi novel ni...ak cdangkan baca lah...

tq kat akak aku sebab bagi baca novel ni dulu..

ANDAI ITU TAKDIRNYA....

zahid kata >>> jangan pelik kalo zahid baca novel ye...hahaha

SepI???


ZahId kaTA >>>

Arini Nazwa Osman ( wa atau mkcik ) ckap yang layout ak ni macam orang sepi je..he3..memandai je kot die 2...aku kesepian ke ? Xtau nak cakap..sebab aku percaya sume manusia kat dunia ni pernah rasa apa itu sepi..sepi sebab xde benda yang nak dibuat...sepi sbab xde teman nak borak...sepi sebab macam-macam lagi.n bla..bla..bla..tapi bila cakap pasal sepi ni,mentaliti orang sering dikaitkan ngan xde awek la dan sewaktu dengannya ( lagi-lagi kamil yang sering gunakan ayat " macam orang mati bini" )

tapi bayangkan macamana kalo kite hidup tnpa sikit pun ruang untuk brsendirian, ruang untuk privasi dan ruang untuk menyepi....aku rase cam x menarik la pentas kehidupan kite kalo xde sume tu...kehidupan yang diwarnai dengan episod drama stu babak je...

Zahid kata lagi >>>

walaupun itu yang aku rasa pasal SEPI ni...aku bukanlah orang yang selalu sepi..aku stil ad kawan yang bleh gelak ketawa...ad kawan yang leh susah brsma...n ada family yang baik...sepi tu tetap ada tpi ada jugak perkara yang boleh tutup sume kesepian 2...

hahaha..aku pun xtau apa aku ngarut ni...

Wednesday, June 17, 2009

RagAm KeHidupAn....


17/06/2009


Arini aku nak cakap pasal apa yang terjadi pada akak aku ( noorasyikin bti musa) dan layanan diberikan oleh sorang kakitangan kerajaan pada dia.. Akak aku gi la pejabat pendaftaran segamat ( tempat orang wat sijil lahir n bla...bla...bla) sebab nak sahkan sijil-sijil dan dokumen die.. dan sesampainya kat pejabat tu dia dah macam hilang arah tuju...tiada kaunter pertanyaan dan apabila berurusan dengan sorang kakitangan pejabat 2, kakitangan pejabat 2 boleh pulak bergayut kat talipon dan sembang yang akak aku rasa bukan dalam bidang kerjanya..macam 2 ke polisi sorang KAKITANGAN KERAJAAN melayan pelanggan nya...bkan ke dah digariskan pelbagai polisi mcamana nak melayan pelanggan.. Ok setel pulak yang itu, akak aku macam diperkotak katikkan pulak...hmm..macam2 kerenah...mungkin sebab akak aku muda dan x berpakaian kemas macam sorang pegawai kerajaan..sebab tu wat acuh x acuh je kot...

bukan nak komplen pe..brsyukur la awak tu dah dapat kerja dan kalo dah takde keje sangat, xyahla wat cam2 depan pelanggan...kak oi..ramai lagi orang nak kerje skarang..cuba fikir kalo awak 2 duduk di tempat pelanggan dan dilayan macam 2..
aku rasa cuma segelintir je kot yang macam 2...xpe r...amik iktibar k..

zahid kata >>> janganlah mencemarkan institusi kerajaan zahid kata lagi >>> tahniah r pada member aku AZRI Bin ATAN sebab dapat 3.79 dlam pekse die..kekalkan bro..hu3..

AkU SAyanG BaHAsa MeLayu!!!

bHAsa KEbAngSaaN BaHAsaa RasMi TunGgAl!!

InspIrAsi...

Ada sorang cikgu pompuan yg mengajar B. Inggeris utk thn 1. Dia bagi assignment kat murid-murid suruh cari 3 perkataan Inggeris dan kemukakan pada hari isnin nanti.

Ada sorang anak murid cikgu itu pun berjalan balik kerumah. Dalam perjalanan balik, dia nampak sepasang suami isteri keluar dari kereta dan sedang menjerit pada satu sama lain. Dia terdengar lelaki tu menyergah "Shut up you !!". Sampai rumah dia tanya bapa dia, "'shut up you' tu bahasa Inggeris ke?" Bapa dia kata, iye. Dapat dah satu perkataan, ingat budak tu.

Lepas mandi dan makan, dia tengok tv cerita Superman. Masa Superman nak terbang dia kata "Superman !!!" dia tanya bapa dia lagi, "'superman' tu bahasa inggeris jugak ke" dan bapa dia kata "yes". Dua perkataan dah, kata budak tu. Lepas tengok tv, dia ke perpustakaan. Dia nampak ada sorang lelaki dan sorang pompuan sedang bertengkar berebut buku. Pompuan itu kata "Ladies first".

Balik rumah dia tanya lagi dan bapa dia kata itupun bahasa inggeris. Ah, leganya kata budak itu.

"aku dah dapat carik ke semua perkataan B.I tu!!
Hari Isnin dia ke sekolah, cikgu tanya dia tentang perkataan baru.
Cikgu: "OK boy, did you get the words?"
Budak: "Yes, teacher".
Cikgu: "Good, what is your first word?"
Budak "Shut up you!!"
Cikgu: "What did you say? Are you mad? Who do you think you are?
Budak: " Superman !!!"
Cikgu: "Bloody fool! Get out from this class!"
Budak: "Ladies First!!"


zahid kata >>> hahaha
Zahid kata >>> agak2 lulus ke spm budak ni?

Tuesday, June 16, 2009

Aku RasA...

zahid kata >>>

semalam ak dpat komen kt fs yang menyatakan blog aku ni macam blog pendidikan...( ni sume kata-kata malik yang tgah bengang kt aku kot) dan kata dia blog ak x macam blog pribadi...

hey kawan, ni dah kira pribadi la ni..aku menyatakan apa yang aku rasa trhadap semua perkara yang berlaku dekat sekeliling aku...ini blog k..stu medium untuk kite meluahkan pendapat kite..
aku x anggap blog aku ni macam diari sampai sume hal aku aku kna tulis kat sni n jdi tatapan public...

zahid kata lagi >>>

ak akan sentiasa menulis dan menulis..biar x bebunga ayat 2..tpi yang penting aku puas!!haha

Sunday, June 14, 2009

" SENYUM ITU KELOPAK. KETAWA ITU BUNGA YANG SEMPURNA KEMBANGNYA"

Kelebihan senyum...
1. Para saintis mendapati senyum dan ketawa merupakan satu senaman berbentuk jogging dalaman di mana dapat merangsang seluruh tubuh dan mampu memberi manfaat berguna kepada sistem saraf otak dan juga hormon-hormon.

2. Pengkaji dan pengamal barat percaya dengan memulakan hari dengan senyuman bukan sahaja berupayamenceriakan hidup anda tetapi memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Apabila kita tersenyum, badan turut 'tersenyum' dan menganggap kita gembira. Kajian menunjukkan senyuman memperlahankan aliran darah yang melalui sinus ke otak.

3. Apabila darah yang 'sudah sejuk' ini sampai ke hipotalamus (bahagian yang mengawal suhu badan dan emosi) ia menghasilkan kesan 'gembira'. Selain itu, apabila kita tersenyum, kita hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 ketika mengerutkan dahi.

4. Senyuman bukan sekadar reaksi gerak muka, tetapi turut mempunyai kaitan dengan penghasilan endorphin dalam otak yang mengurangkan kesakitan fizikal dan emosi menjadikan seseorang itu rasa lebih selesa dengan diri sendiri.

5. Kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam 10 minit. Hal ini terjadi kerana apabila kita ketawa, tekanan darah dan kadar dengupan jantung meningkat. Kemudian kedua-dua kadar ini akan turun iaitu lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa.

6. Anda juga perlu sedar bahawa kanak-kanak lebih banyak ketawa dari orang dewasa. Kanak-kanak berumur antara empat hingga enam tahun ketawa 400 kali sehari berbanding hanya 15 kali sehari di kalangan orang dewasa. Jesteru tidak hairan jika orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami masalah tekanan dan kemurungan.

7. Kajian yang dibuat oleh sekumpulan saintis dari Universiti Pusat Perubatan California menjelaskan terdapat dua jenis 'stress' iaitu stress yang baik dan stress yang tidak baik. Senyum dan ketawa dikategorikan sebagai stress yang baik. Stress yang tidak baik akan memberi tekanan kepada sistem ketahanan badan.

8. Dalam kajian di atas, dua kumpulan orang dewasa telah digunakan sebagai eksperimen. Kumpulan pertama dipertontonkan cerita-cerita lucu manakala kumpulan kedua diletakkan disebuah bilik tanpa berbuat apa-apa. Sampel darah diambil 10 minit sebelum dan selepas kajian dibuat. Dari keputusan sampel darah tersebut, kumpulan pertama didapati peningkatan hormon semakin baik seperti hormon 'endorphins' dan hormon 'neurotransmitters' dan penurunan tahap hormon stress 'cortisol' dan 'adrenaline' .

9. Ketika kita ketawa, sel pembunuh tumor dan virus semulajadi dalam badan akan bertambah selaras dengan pertambahan Gamma-inteferon (protein melawan penyakit), sel T (yang penting untuk sistem pertahanan badan) dan sel B (yang menghasilkan antibodi melawan penyakit).

10. Senyuman juga mampu merendahkan tekanan darah, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan ini secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan. Banyak kajian terbukti bahawa tekanan emosi seperti kemurungan, kemarahan atau keresahan mempunyai kaitan dengan sakit jantung.

11. Senyuman yang diakhiri dengan ketawa mengaktifkan kimia badan dan secara tidak langsung merendahkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, atritis dan ulser. Pusat Perubatan Universiti Maryland menjalankan kajian ke atas 300 responden dan mendapati 40 peratus orang yang mengidap penyakit jantung kurang ketawa berbanding orang yang sihat.

12. Senyuman dan ketawa antara senaman yang baik kerana ia membabitkan diafragma, abdomen, sistem pernafasan, muka, kaki dan otot belakang badan. Ketawa 'mengurut' organ dalam abdomen dan menguatkan otot abdomen, merangsang kedua-dua belah otak dan meningkatkan keupayaan untuk belajar. Ia melegakan ketegangan otot dan tekanan psikologi; membuatkan otak lebih peka serta bersedia menerima maklumat baru.

13. Ketawa juga dikatakan mampu memperbaiki fungsi usus, sekali gus meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrient dalam badan. Ada juga yang percaya ketawa boleh membakar kalori seperti kita bersenam beberapa minit.

14. Selain memberi pelbagai kebaikan kepada tubuh, dalam ajaran Islam sendiri mengatakan senyum itu satu sedekah. Senyum mampu menjadi penawar pada penyakit rohani yang kronik. Senyum tidak perlu modal, hanya sekelumit rasa ikhlas yang bisa memaniskan senyuman itu. Senyuman yang dilemparkan mampu menyerikan hari insan lain. Mungkin juga mampu menyejukkan hati yang sedang marah atau mampu juga untuk memulakan sesebuah ikatan.

15. Pujangga menyebut :
" SENYUM ITU KELOPAK. KETAWA ITU BUNGA YANG SEMPURNA KEMBANGNYA".

Zahid kata >>> Post ni aku tjukan khas pada someone yang mmang prlukan senyum dalam diri die..
Zahid kata lagi >>> Aku harap pas die baca ni..die jadikan senyum tu sebagai slah satu dlam kehidupan dia...he3 =) ( jangan gelak pulak..nanti gelap hati)

fIKir-FikiRkanlah..

Ratu Cantik Indonesia tak tahu bahasa Ibunda


RATU DUNIA 2008 Ksenia Sukhinova dari Russia mengenakan mahkota kemenangan kepada Kerenina di Jakarta, kelmarin.

Kerenina perlukan penterjemah bantunya fahami soalan hakim

JAKARTA: Ratu Indonesia yang baru dimahkotakan Kerenina Sunny Halim mungkin mengagumkan ramai orang dengan kefasihannya bertutur dalam bahasa Inggeris, namun pada masa sama memeranjatkan ramai kerana kegagalannya memahami bahasa Indonesia.

Pada malam akhir pertandingan Ratu Indonesia minggu lalu, Kerenina memerlukan seorang penterjemah bagi membantunya memahami soalan hakim. Kerenina mengakui kelemahannya namun berjanji memperbaiki kemahiran bertutur bahasa ibundanya itu.

"Agak sukar bagi saya bercakap bahasa Indonesia kerana saya bertutur bahasa Inggeris setiap hari," kata wanita berdarah campuran Amerika. "Namun saya akan belajar. Indonesia adalah bahasa yang mudah, selagi kita bersedia untuk belajar."


Abang Kerenina, pelakon Steve Emmanuel (kini Yusuf Iman), mendedahkan adik perempuannya tidak terdedah kepada budaya Indonesia ketika kecil kerana beliau tidak pergi ke sekolah rasmi. "Beliau diajar di rumah," kata Steve.


"Beliau jarang bertutur bahasa Indonesia di rumah, jarang keluar rumah, jadi beliau tidak dapat mempraktikkan bahasa Indonesia."

Jelitawan berusia 23 tahun itu juga berjanji mempelajari lebih banyak mengenai budaya tempatan dalam bersiap sedia menghadapi pertandingan Ratu Cantik Dunia di Johannessburg, Afrika Selatan. "Pada ketika ini, saya tidak banyak tahu mengenai budaya Indonesia," kata teman wanita pelakon Nino Fernandez itu.

"Namun dalam tempoh enam bulan, saya akan mempelajari semuanya kerana saya mewakili Indonesia di peringkat antarabangsa."

Kerenina, yang memegang enam diploma, dalam perhubungan awam; jualan dan pemasaran; pengajaran sekolah rendah; ekonomi; seni persembahan serta muzik dan seni, memenangi pertandingan itu dengan mengalahkan dua lagi finalis, Viviane (dari Bali) dan Melati Putri Kusuma Dewi (Sumatera Barat).

Kerenina mengagumkan hakim kerana kefasihannya berbahasa Inggeris dan dianggap memenuhi kriteria pertandingan iaitu MISS: Manners (tingkah laku), Impressive (Mengagumkan), Smart (Bijak) dan Sosial. � Agensi


Zahid Kata >>> Malaysia nak ke warganegara camni ea?

Zahid kata lagi >>> Sebelum lahir sorang macam ni...baik kite buat apa yang patut....Jangan sampai dah jumpa sorang..baru nak terngaga mulut tu..hahaha

Friday, June 12, 2009

2009 : fAsA sEteRusnYa


bulan Jun 2009 : fasa kedua 2009 bermula..
apa yg aku rasa? setakat ni takde isu-isu yang boleh dibanggakan yang berlaku di Malaysia..3 april _ Najib angkat sumpah, 7 Mei - Peristiwa Sidang DUN dekat Perak...isu H1N1..perhimpunan agung UMNO...isu ragut dan rempit ( sekarang "samseng jalanan" ), PPSMI ditentang hebat, Manohara, kegawatan ekonomi, pakej rangsangan yang pelbagai, kabinet baru, Diana Danielle pegi PKN ( isu yang remeh tapi dititikberatkan jugak), proton exora kuar ( walaupun proton dah semakin hilang bahasa kebangsaan dalam jenama keretanya ) dan bla..bla..bla..

so fasa kedua 2009 ni mcamana pulak..adakah si pemimpin akan terus dengan 1Malaysia nya..adakah si samseng jalanan akan terus dengan budaya samseng nya...adakah ahli politik akan terus dengan turun naik mahkamah mereka...adakah pencinta bahasa akan terus dengan penentangan nya...adakah sukan malaysia masih di takuk lama walaupun gah di media dengan pelbagai program pembangunan...adakah malaysia akan terus dihamparkan dengan pilihan2 raya kecik yang menjadi medan pungutan suara rakyat..adakah penganggur-penganggur akan terus menggangur dek kegawatan ekonomi...so persoalan-persoalan ni sapa yang nak jawab...biarlah masa menentukan..ALLAH pun ad cakap...ALLAH tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu kalo mereka sendiri yang tak berusaha untuk berubah.. WAIT N C je la..

aku pun xtau apa yang akan aku hadapi pada fasa 2 2009...

zahid kata >>> tahniah pada Atiqah Liyana binti Zainol ( dak TESL IPDA )sebab lulus pekse..dak kcik yang mereng tapi pandai...
zahid kata lgi >>> bersedia untuk sem ke 4 di IPGM TAA..hahaha

Cadangan wajib lulus MUET syarat masuk universiti

Pemuda Umno mencadangkan supaya pelajar diwajibkan lulus ujian bahasa Inggeris MUET sebagai syarat memasuki universiti tempatan.

"Ia bertujuan untuk mempertingkatkan penggunaan bahasa Inggeris di kalangan pelajar sekolah dan universiti," kata Ketuanya, Khairy Jamaluddin.

Ketika ini, katanya, 70 peratus pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) lulus ujian bahasa Inggeris dan 30 peratus lagi gagal dalam subjek itu.

"Mereka yang gagal itu kerana lemah dalam kefahaman bahasa Inggeris," katanya.

Pada masa ini, para mahasiswa hanya diwajibkan lulus MUET semasa pengajian untuk layak mendapatkan ijazah.

Mengenai pengajaran dan pembelajaran sains dan matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI), Khairy berkata, Pemuda Umno akan mendapatkan hasil kajian dari kementerian pelajaran mengenainya.

Katanya, Pemuda Umno perlu menlihat kajian yang lebih saintifik sama ada dari kumpulan yang menyokong atau menentang PPSMI.

Perlu kajian berkecuali


"Kita perlukan kajian yang berkecuali, kajian yang menyokong dan menentang dasar itu mungkin prejudis.

"Kelemahan PPSMI ialah guru-gurunya tidak dapat menyampaikan maklumat dalam bahasa Inggeris kepada pelajarnya di kawasan tertentu, kawasan luar bandar umpamanya," katanya.

Mengenai cadangan mewajibkan pelajar lulus bahasa Inggeris sebagai syarat lulus SPM, Khairy berkata, walaupun bersetuju tetapi Pemuda Umno tidak mahu ia dibuat secara terburu-buru.

Khairy berkata, kementerian pelajaran mesti menyediakan cukup guru bahasa Inggeris untuk mengajar subjek tersebut.

"Kita perlukan tenaga pengajar yang cukup dan terlatih dan kalau tidak cukup, boleh mengambil guru dari Australia dan England.

"Boleh juga mengambil guru bahasa Inggeris yang sudah bersara untuk mengajar subjek tersebut," katanya selepas mesyuarat exco pergerakan itu di ibunegara hari ini.

Khairy juga berkata, kementerian pelajaran perlu mencari kaedah untuk mempertingkatkan pendedahan kepada subjek bahasa Inggeris.

Kaedah itu, katanya, termasuk jam pertuturan yang lebih banyak dan lebih menyeluruh lagi.

sumber : Malaysiakini.com

Zahid kata >>>kali ni muet pulak..
Zahid kata lagi >>> habis bahasa melayu jadi syarat untuk apa plak ea? utk kawin je?
hahaha